Απειλή για την υγεία ο υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες εξοικονόμησης

Ζήτημα Δημόσιας Υγείας και περιβάλλοντος θέτει ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, διευθυντής έρευνας στον Δημόκριτο, για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που πλέον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αγορά, μετά την κατάργηση των παλαιότερων τύπων λαμπτήρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι λαμπτήρες περιέχουν ποσότητες υδραργύρου, που εάν διαφύγουν στο περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

«Όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, συσσωρεύεται στον οργανισμό οδηγώντας σε βλάβες στον εγκέφαλο, σε καρκινογενέσεις και σε προβλήματα στο συκώτι», σημειώνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα μόνο λαμπτήρες αν σπάσουν, η ποσότητα που απελευθερώνεται είναι ικανή να μολύνει μια λίμνη 80 τ.χμ.! Βεβαίως, οι ηλεκτρολόγοι καθησυχάζουν το κοινό, λέγοντας ότι η πιθανότητα να σπάσει μια λάμπα κατά τη λειτουργία της είναι απειροελάχιστη, αλλά καλού κακού, δίνουν συμβουλές προς τους καταναλωτές για το ενδεχόμενο αυτό:

Σε περίπτωση ατυχήματος, φοράμε γάντια με κολλητική ταινία και τοποθετούμε τα σπασμένα κομμάτια σε μια σακούλα και αυτή με τη σειρά της σε μια δεύτερη. Επίσης, ανοίγουμε τα παράθυρα και φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από το δωμάτιο. Τέλος, καλούμε την πυροσβεστική υπηρεσία να παραλάβει τα απορρίμματα.

Για τους λόγους αυτούς, η ανακύκλωση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική βάσει νόμου. Γίνεται σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τα οποία ως τα τέλη του έτους θα φτάσουν τα 2.000 σημεία σε όλη τη χώρα.

Πηγή: diaxeiristis.com; ?>