Πρόγραμμα Ήλιος

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του προγράμματος «Ήλιος», για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, τις εταιρείες«Guggenheim Partners» καιΕθνική Τράπεζα από κοινού με την«Ecco International», που θα παρακολουθούν το έργο σε όλες του τις φάσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση της «Ηλιος Α.Ε.», της εταιρείας που θα προωθήσει το πρότζεκτ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει σχηματιστεί η τεχνική ομάδα, μαζί με εκπροσώπους της Ε.Ε., η οποία θα δώσει το «παρών» σε διεθνή ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο για τις εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα «Ήλιος» προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας σε Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη, με τα έσοδα να υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δισ. για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις επιφάνειας 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα παραχωρήσουν το Δημόσιο και οι δήμοι.

Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει τις εκτάσεις με το «κλειδί στο χέρι», πλήρως αδειοδοτημένες εκ των προτέρων, ώστε οι επενδυτές να μπορούν άμεσα να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κεντρική ιδέα βασίζεται στο ότι με την υλοποίηση του έργου η Γερμανία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, που συνεπάγεται καλύτερη απόδοση των φωτοβολταίκών.

Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Βερολίνο είναι μεγάλη και το κόστος μεταφοράςτεράστιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά.

Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από τη φυσική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω δικτύων), εξετάζεται και ηστατιστική, δηλαδή ένα μέρος της παραγόμενες ενέργειας να καταναλώνεται από το ελληνικό σύστημα αλλά να «πιστώνεται» στη Γερμανία και σε όποια χώρα συμβληθεί με το πρόγραμμα.

Η υλοποίησή του έργου όμως, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και συναντά και αντιδράσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Γερμανοί Πράσινοι χαρακτηρίζουν το Πρόγραμμα “Ήλιος” οικονομικά ασύμφορο για τη χώρα τους και καλούν την κυβέρνησή τους να υποστηρίξει το Γερμανό καταναλωτή και όχι την «οικογενειοκρατία στην Ελλάδα».

Πηγή: econews.gr; ?>